Menu Close
Yapım işlerinde öngörücü (predictive, waterfall) yaşam döngüsü olan projelerde süreçler çoğunlukla başla-planla-uygula-kontrol et/önlem al-kapat şeklinde bir aşamadan geçerler. Biz de gerçek hayatta projelerimizi uygulamaya koymadan önce detaylı bir şekilde planlamasını yaparız. Bu planlamanın özünde ise para ve zaman kavramına çoğunlukla yer veririz.
Proje ilerleme aşamasında ise sponsor, işveren ya da herhangi bir paydaş proje üzerinde değişiklik yapmayı talep eder. Neredeyse hepimiz bu değişiklerle proje sürecinin herhangi bir zaman diliminde karşılaşırız. Fakat önemli olan bu değişikliklere vereceğimiz reaksiyondur. Değişiklikleri proje bütününde entegre bir şekilde ele alıp değerlendirmek değişikliğe verilecek en güzel yanıtı doğurur.
Proje yönetiminin temelindeki en önemli kısıtlar olan kapsam, bütçe ve zaman üçgeninde bu değişiklikleri ele almak gerekir. Yapacağımız değişiklik projenin kapsamını ne derece etkileyecek, projenin bütçesini artıracak mı ya da proje süresini nasıl etkiler gibi sorulara yanıt vermeden bir değişikliği direkt uygulamak projeye yarardan çok zarar katacaktır. Kapsam, bütçe ve zaman bilgi birikimi alanlarına olan etkisini detaylı bir şekilde değerlendirdikten sonra değişikliklerin onaylanması ya da onaylanmaması entegre değişiklik kontrolünün gerçekleştirildiğini gösterir.