Menu Close
Her proje yöneticisi için ya da herhangi bir proje ekibi çalışanı için organizasyon seçimi önem arz eder. Doğru bir organizasyon yapısı içerisinde çalışılmadığı takdirde proje yöneticileri gerekli tüm donanımlara sahip olsalar bile yeteneklerini kullanamayacakları için etkili olamayacaklardır. Dolayısıyla organizasyon türünün seçimi, etkililikte ilk adımdır.
Proje yöneticileri iyi bir organizasyon türü seçtikten sonra proje yönetimi metodolojisini bilmelidir. Proje yönetimi metodolojisi uluslararası bir kuruluş olan PMI (Project Management Institute) proje yönetimi enstitüsünün belirlediği projelerin yönetilirken uygulanması gereken usul ve esasları içeren yol gösterici bir kaynaktır. Her proje yöneticisi görev aldığı ekiple birlikte kaliteli işler başarmak, etkili olmak istiyorsa bu metodolojiye uygun bir şekilde projesini yürütmelidir. PMI standartlarında yer alan proje yönetimi bilgi birikimi alanları ve süreç grupları projelerin başlangıç aşamasından kapanışına kadar her adımında yöneticilere ışık tutar. Örneğin, bilgi birikim alanı olan zaman çizelgesi yönetimi veya maliyet yönetimi bilgisinden eksik olan veya bu bilgi birikimlerini nasıl kullanacağını bilmeyen bir proje yöneticisi hem projeyi hem de sponsoru yani son kullanıcıyı zor durumda bırakabilir. Dolayısıyla bu bilgi birikimlerini ve süreç gruplarını bilmek hem projenin sürdürülebilirliğini hem de yöneticinin de etkili bir şekilde görev almasına imkan sağlar.
Proje yöneticileri yöneticiden ziyade bir lider özelliğine de sahip olmalıdır. Ekibine dikey hiyerarşi şeklinde komut veren ya da görevleri, tek tek yapılması gerekenleri söyleyen bir kişilikten ziyade ekibiyle birlikte yürüyen, onlara yol gösteren nitelikte olmalıdır. Lider olan bir ekipte faaliyetler daha sorunsuz bir şekilde yürütülür. Çünkü ekip ne yapacağını bilir ve aklına takılan en ufak problemde lider yöneticinin ona yolu göstereceğini bilir. Aynı şekilde lider de ekibiyle uyumlu çalışmalıdır ki görev ve sorumluluklarını etkili bir şekilde yerine getirebilsin.
Proje yöneticileri için en önemli fakat göz ardı edilen konu iletişimdir. Yapılan bir araştırmaya göre projelerin başarısızlığının 90%’ı iletişim eksikliğinden kaynaklanır (Erozan, 2019). Ekibiyle etkin bir şekilde iletişim kuramayan proje yöneticisi planlanan işlerin uygulama sürecinde zorluk yaşar ve projenin devamına da olumsuz bir şekilde yansır. Dolayısıyla iletişim proje yöneticilerinin etkili olabilmesi için gizli fakat en büyük etmendir.
Diğer yandan motivasyon ise ekibin performansı yüksek bir şekilde çalışmasını sağlar. Proje yöneticisinin motivasyonun yüksek olması proje ekibini dolayısıyla da doğrudan projeyi olumlu etkileyecektir.